“Vroeger”, zeggen oudere mensen vaak, “speelde ik na school uren op straat met vriendjes en vriendinnetjes. Hinkelen, balspelletjes, verstoppertje.” Maar nu vinden veel ouders dat dit door het drukke verkeer niet altijd meer mogelijk is. Zelfs naar school fietsen in de stad, maar ook in meer afgelegen gebieden, wordt door sommige ouders niet toegelaten. Waarom zijn ouders angstig om hun kinderen buiten te laten spelen?
Lees meer(Over)bezorgd
maandag 8 september 2014 09:27:18 Europe/Berlin
Wees alert op de signalen van leukemie
dinsdag 3 juni 2014 16:32:28 Europe/Berlin
Een spugend kind en een stinkende auto
maandag 2 juni 2014 14:07:33 Europe/Berlin
Alarm of niet?
dinsdag 29 april 2014 10:11:16 Europe/Berlin
In elk jong gezin rijzen regelmatig medische vraagjes. Wat moet ik doen bij ongelukjes in huis of bij het spelen op straat. Wanneer moet ik een dokter bellen en wat kan ik zelf?
Lees meerWat te doen als uw kind een moeilijke eter is
woensdag 5 februari 2014 11:49:22 Europe/Berlin
Jonge kinderen moeten vanaf hun eerste hapje en slokje wennen aan allerlei verschillende smaken. Wie kent niet de zuigeling van een half jaar die zijn eerste hapje spinazie krijgt. In het merendeel van de gevallen wordt er een vies gezicht getrokken en zit de spinazie overal behalve in de maag van de baby. Het is een kwestie van volhouden om de spinazie er toch in te krijgen.
Lees meerGezond genieten van het Sinterklaasfeest
woensdag 20 november 2013 09:21:21 Europe/Berlin
Wat was het spannend. Zou Sinterklaas wel op tijd aankomen? Want de boot leek weer terug te varen naar Spanje. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en is de Sint met al zijn Pieten veilig aangekomen in Nederland. Nu kunnen alle kinderen vol verwachting uitzien naar de verjaardag van Sinterklaas en misschien mogen ze de komende tijd hun schoen wel een keer zetten. Tot zover allemaal vrolijke en spannende dingen, maar heeft het sinterklaasfeest ook een schaduwzijde?
Lees meerKinderen, griep en griepvaccinatie
maandag 21 oktober 2013 09:39:39 Europe/Berlin
De griep komt elk jaar terug. Hoe komt het dat we geen weerstand tegen de griep opbouwen? Dat komt door veranderingen in de eigenschappen van het virus; het lichaam denkt elk jaar dat het om een ander virus gaat, ook al zijn de verschijnselen ongeveer hetzelfde. Dat betekent dat het lichaam elk jaar opnieuw antistoffen tegen het enigszins veranderde virus moet maken, als we met het virus besmet worden. Pasgeborenen krijgen bij hun geboorte wat antistoffen van hun moeder mee, maar tegen alle virussen en bacteriën waar zo’n baby tegenaan loopt, moet het afweersysteem aan het werk om antistoffen te maken. Dat is een natuurlijk proces en gaat eigenlijk altijd goed. Een voorbeeld waarbij het niet helemaal goed ging, kwam ik een jaar geleden tegen.
Lees meerIs uw kind weerbaar genoeg?
donderdag 15 augustus 2013 09:45:44 Europe/Berlin
Naar de middelbare school gaan is een grote stap voor uw kind. Duizend en een zorgen en vragen kunnen door uw hoofd spoken. Gaan zijn of haar oude vrienden mee? Lukt het om nieuwe vrienden te maken? Is mijn kind weerbaar genoeg (bijvoorbeeld om nee te zeggen tegen sigaretten en alcohol)? Een succesvolle overgang begint eigenlijk al in groep 1 van de basisschool. Waarom? Dat zal ik u vertellen.
Lees meerDiabetes en pubergedrag; een gevaarlijke combinatie
woensdag 14 augustus 2013 13:46:20 Europe/Berlin
Niet alleen volwassenen kunnen suikerziekte, oftewel diabetes hebben. Er zijn ook kinderen met deze chronische ziekte. Soms zijn diabetespatiënten afhankelijk van insuline injecties. Ook moet er goed op het voedingspatroon worden gelet. Dat lijkt misschien eenvoudig; ‘het is een kwestie van je aan de voorschriften houden’. Toch is het niet zo gemakkelijk, zeker niet als kind en vooral niet als puber!
Lees meerDe brugklasser die zich een breuk sjouwde
vrijdag 9 augustus 2013 10:03:35 Europe/Berlin
Ieder jaar zie ik ze weer gaan; de nieuwe oogst brugklassers, op hun wankele fiets met die veel te zware schooltassen, vol onzekerheden, op weg naar de toekomst. Over die schooltassen wil ik het hebben. Deze zijn vaak echt veel te zwaar. De gevolgen zie ik dan in mijn praktijk.
Lees meer